Bocken blir trädgårdsmästare
Tobaksbolag köper upp läkemedelsföretag.
Nedan översättning från tyska med Google Översätt.
Tobaksjätten köper upp läkemedelsföretag som riktar sig mot just de hälsoproblem som rökning orsakar. Kritiker kallar detta cyniskt och bedrövligt.
Tobaksföretaget köpte tre läkemedelsföretag nästan obemärkt av allmänheten: huvudkontoret i Lausanne.
© Foto: Laurent Gillieron (Keystone) Tobaksföretaget köpte nästan obemärkt av allmänheten tre läkemedelsföretag: Huvudkontoret i Lausanne.
Reaktionen mot tobaksföretaget var snabb och hård. European Respiratory Society, en sammanslutning av specialister på lung- och andningssjukdomar, varnade för allvarliga följdskador. Läkare och sjukhus skulle inte längre förskriva läkemedel från läkemedelsföretag som samarbetade med ett tobaksföretag.
American COPD Foundation, som tar hand om kronisk lungskada, uttryckte det ännu tydligare: ”Vecturas och Philip Morris äktenskap driver på företagens moraliska ansvar till det yttersta.”
Köpte tre företag för 2 miljarder dollar
Bakom uppståndelsen ligger Philip Morris Internationals beslut att vända upp och ner på affärsmodellen. Den minskande tobaksförsäljningen ska absorberas genom att vända sig till en vårdgivare – precis där tobaksföretaget har orsakat störst hälsoskada.
Den sommaren, nästan obemärkt av allmänheten, köpte Marlboro Corporation tre läkemedelsföretag tillsammans för läkemedel och enheter för att lindra skador på lungor, hjärta och luftvägar.
Den nya vd: n, Jacek Olczak, ligger bakom expansionen till terapeutiska produktindustrin. ”Vårt mål är att generera hälften av vår inkomst med rökfria produkter till 2025”, förklarar han. ”Det första steget för våra kunder är att sluta röka. Men om de inte vill göra det borde de byta till bättre alternativ. ”
Detta avser icke-tobaksvaror, med vilka gruppen redan gör en fjärdedel av sin försäljning och vars andel ska stiga till 50 procent om fem år. Den största investeringen på denna marknad har dock varit ett misslyckande. Altria, moderbolaget till Philip Morris, fick kontroll över ångtillverkaren Juul för tre år sedan för 12,8 miljarder dollar. Men Juul misskrediterades med vilseledande reklam, var tvungen att dra sig ur de flesta marknader (inklusive Schweiz), och nu står Altria själv inför rätta för konkurrensbegränsande metoder.
”Vi kommer att utveckla en oberoende produktlinje för receptbelagda och andra inhalationsmedicin.”
Medan cigarettförsäljningen krymper och vaping inte slutar, håller medicinska inandningsprodukter löftet om stark tillväxt. Analytiker räknar med att den globala efterfrågan når 41 miljarder dollar 2026. Altria omsatte 26 miljarder dollar förra året. Philip Morris vill bli en stor aktör i det här, säger vd Olczak. ”Vi kommer att utveckla en oberoende produktlinje för receptbelagda och andra inhalationsmedicin.”
Men motreaktionen mot denna strategi att tjäna pengar på de sjukdomar som företaget hade förnekat och täckt i åratal kommer redan från hälsosektorn. Särskilt finanssektorn är skeptisk, eftersom många fondförvaltare inte vill investera i hälsofarliga branscher – eller enligt sin marknadsföring som hållbara fonder inte får göra det.
Tobaksföretag påverkas också, oavsett om de bara tjänar på cigaretter. Den brittiska rådgivargruppen Pirc talar om en oansvarig affärsmodell som Philip Morris vill tjäna pengar på först med cigaretter och sedan med skadorna som orsakas av nikotin. Pirc rekommenderar aktieägarna att avvisa förvärvet av Vectura. Philip Morris planerar att sluta sälja cigaretter i Storbritannien 2025.
Microsoft och partners kan få ersättning för att köpa produkter genom de rekommenderade länkarna i den här artikeln.