Sverige är inte alls så bra som vi tror
Lisbeth Nilsson har varit på världskongress om tobak och hälsa i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten.
1. Hur var världskongressen Tobacco or Health?
-Det var mycket intressant och givande. Vi var 2000 ledamöter från 100 länder. De flesta kom från forskarvärlden så vi som representerade Lärare mot rökning var lite udda fåglar. Kongressen varade fem dagar och var fullspäckade med föreläsningar. Mycket var oerhört intressant och jag insåg att vi inte alls kommit så långt i Sverige som vi kanske tror.
2. Fick du några tips på vad vi kan göra för att bli bättre?
-Det räcker att man tittar på länderna runt omkring oss. I Norge har man beslutat att pensionsfonder inte får investera i tobaksaktier. Där vill man även införa neutrala förpackningar av snus och cigaretter. Och i Indien tvingas man informera om riskerna med rökning på film om någon röker i filmen. Det får till följd att nästan ingen röker i indiska filmer.
3. Vilken tycker du är den viktigaste åtgörden mot rökning?
-Det finns mycket att göra. Men regeringen och riksdag måste göra ett rökfritt samhälle till ett tidsbestämt mål och helt enkelt sätta ett slutdatum. Tobacco Endgame är ett opinionsbildningsprojekt som syftar till att få ett slutmål för rökningen 2025. Om Sverige anslöt sig skulle det tydligt markera att vi inte längre accepterar rökningens pris. 2012 rökte 22 procent av svenskarna dagligen eller då och då. Omkring 12 000 personer dör varje år i vårt land till följd av rökningen. Irland och Nya Zeeland har anslutit sig till Tobacco Endgame med 2025 som slutmål. Finland siktar på 2040.
Källa: Ystads Allehanda 11 april 2015