Sverige är inte alls så bra som vi tror

Lisbeth Nilsson har varit på världskongress om tobak och hälsa i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten.

1. Hur var världskongressen Tobacco or Health?

-Det var mycket intressant och givande. Vi var 2000 ledamöter från 100 länder. De flesta kom från forskarvärlden så vi som representerade Lärare mot rökning var lite udda fåglar. Kongressen varade fem dagar och var fullspäckade med föreläsningar. Mycket var oerhört intressant och jag insåg att vi inte alls kommit så långt i Sverige som vi kanske tror.

2. Fick du några tips på vad vi kan göra för att bli bättre?

-Det räcker att man tittar på länderna runt omkring oss. I Norge har man beslutat att pensionsfonder inte får investera i tobaksaktier. Där vill man även införa neutrala förpackningar av snus och cigaretter. Och i Indien tvingas man informera om riskerna med rökning på film om någon röker i filmen. Det får till följd att nästan ingen röker i indiska filmer.

3. Vilken tycker du är den viktigaste åtgörden mot rökning?

-Det finns mycket att göra. Men regeringen och riksdag måste göra ett rökfritt samhälle till ett tidsbestämt mål och helt enkelt sätta ett slutdatum. Tobacco Endgame är ett opinionsbildningsprojekt som syftar till att få ett slutmål för rökningen 2025. Om Sverige anslöt sig skulle det tydligt markera att vi inte längre accepterar rökningens pris. 2012 rökte 22 procent av svenskarna dagligen eller då och då. Omkring 12 000 personer dör varje år i vårt land till följd av rökningen. Irland och Nya Zeeland har anslutit sig till Tobacco Endgame med 2025 som slutmål. Finland siktar på 2040.

Läs mer

Källa: Ystads Allehanda 11 april 2015

 

 

Aktuellt

  • Kristdemokraternas partidagar 2023-04-14–15

    Lärare mot Tobak besökte KDs partidagar i Örebro. Nedan hur deltagarna besvarade vår pristävling samt bilder på Acko Ankarberg Johansson sjukvårdsminister, Jakob Forssmed socialminister och David Lega EU parlamentariker som samtalar med Ingrid Talu och Pia Tornberg.

  • Margaretha Haglund Award.

    Grattis, grattis Carina Hesse Bolin och Matilda Frans, från Hälsoäventyret i Uppsala blev första vinnare av Margaretha Haglund Award. Priset delades ut på Läkaresällskapet av Margarethas söner Per och Johan Läs vidare

  • Liberala Riksmötet 2023-03-18–19

    Ingrid Talu och Björn Sundin hade en monter vid Liberala Riksmötet i Linköping där 117 svarade på frågorna i vår pristävling. Resultatet nedan. Se även inspelade intervjuer under ”Video” och ”playlist”

Besök våra hemsidor

Adress

Lärare mot Tobaks Kansli
Box 738
101 35 Stockholm, SWEDEN

Besöksadress

Klara Östra Kyrkogata 10
Stockholm

Kontakt

Tel: 073-947 77 64
E-post: info@ymtkansli.org